fredag 15 januari 2016

Destillation av saltvatten

Destillation av salt vatten

Syfte: Vad finns i provröret?

Hypotes: Jag tror att det kommer finnas vatten (H2O) i provröret.

Material:
  • 2 bägare
  • sked
  • salt
  • vatten (H2O)
  • E-kolv
  • stativ
  • brännare
  • tändstickor
  • gummislack
  • trefot
  • trådnät
  • stativklämma
  • provrör
  • glasstav


Metod:
  • Blanda 100 ml vatten med 2 tsk salt.
  • Rör om till saltet löser sig.
  • Montera ihop materialen enligt bilden.


  • Häll blandningen i E-kolven och koka upp till 100°C med hjälp av brännaren.
  • Koppla lös gummislangen och slå av brännaren.
  • Montera ner ställningen.

Resultat: I provröret fanns vatten (H2O).







Slutsats: Det som finns i provröret är vatten (H2O).
Vatten (H2O) och koksalt (NaCl) har olika kokpunkter. H2O kokar vi 100°C och NaCl kokar vid 1400°C. När H2O kokar åker molekylerna upp genom gummislangen, vattnet blir alltså till ånga. NaCl blir inte till ånga och åker inte upp genom gummislangen för att det har en högre kokpunkt äv vad H2O har. Vattnet åker genom gummislangen och när det kommer in i provröret kyls det ner av kallt vatten, som finns runt provröret. När ångan kyls ner blir vattnet till flytande form.
Det fanns vatten (H2O) i provröret. Så min hypotes stämde.
Man kan till exempel destillera olja och saltvatten. I oljeindustrin destillerar man oljan från gas och smörolja. Om man destillerar saltvatten tar man bort saltet från saltvattnet så att det blir sötvatten.


Förbättringar:

Jag hade kunnat koka blandningen lite längre så att det blev mer vatten i provröret. Då hade man kanske kunnat se tydligare om det var vatten (H2O) i provröret.
Jag hade också kunnat vara mer noggrann när jag mätte mängden salt och hällde i vattnet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar